Vandra i Portugal – väder

Vädret i södra Portugal är perfekt för vandring under hösten i september – oktober och under våren då allt blommar. Över lag har Portugal ett behagligt klimat året runt med milda vintrar och sommartemperaturer som med hjälp av Atlanten hålls på en lagom svalkande nivå längs med kusterna. Man brukar säga att Portugal har tre årstider, vår, sommar och höst, varav många beskriver våren och hösten som de bästa årstiderna.

Våren kommer redan i januari och februari. Det är otroligt vackert och grönt och naturen blommar. Temperaturen ligger normalt på ca 17 grader i genomsnitt under dagen, för att under nattetid gå ned till 8-10 grader. Solen går upp klockan 7 och ned klockan 18.

Sommaren räknas från maj till oktober och september är en av de mest uppskattade sommarmånaderna. Varmaste tiden i Portugal är juli och augusti som i andra sydeuropeiska länder.

Efter sommar kommer hösten och från mitten på oktober till december bjuder Portugal på något högre luft och ljumna temperaturer. Hösten kan liknas vid Sveriges sensommar.

Temperaturerna i landet skiljer sig mycket beroende på läge. Vid kusten hålls en jämn temperatur och den stiger sällan över 28 grader runt Lissabon. Algarve får något högre temperaturer och i inlandet kan det periodvis bli mycket varmt. Bada kan man göra mellan maj till och med oktober även om många väljer att doppa sig även under vintern.

Från slutet av november fram till mars kan det regna en del men sällan en hel dag. Solen står högt på himlen året runt och man får många härliga soltimmar och ljus även på vintern. Solen är stark och värmer gott.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.