Rota Vicentina

 
I sydvästra Portugal hittar du vandringsleden Rota Vicentina med över 720 km att utforska längs den vackraste och bäst bevarade kusten i södra Europa. Leden går längs Alentejo- och Algarvekusten där två världar möts – den vilda Atlantkust med underbara sandstränder och en levande autentisk landsbygd. Leden består av två delar, Fisherman´s trailsom följer kusten och The historical  route som går lite längre in i landet. Leden har tillkommit genom ett projektsamarbete mellan privata och offentliga entreprenörer som vill utveckla regionen. Läs mer om projektet här.
Den här delen av sydvästra Portugal är fortfarande relativt orörd och en stor naturupplevelse. 

Leden

Leden är märkt i båda riktningar med relativt tydlig skyltning som är lätt att följa om man är lite uppmärksam. Här finns också flera cirkulära leder med start och stopp på samma ställe som gör att det är lätt att variera och anpassa vandringens längd och svårighetsgrad. Bästa tid att vandra är på våren under mars, april och maj respektive hösten under september och oktober . Även november kan vara fin även om en del restauranger kan vara stängda eftersom det är lågsäsong. Under sommarmånaderna blir det för varmt för att det ska vara skönt att vandra. 

Fisherman´s trail 

Fiskarens stig

Fisherman´s trail följer kusten längs de vägar lokalbefolkningen sedan urminnes tider valt för att nå de bästa fiskeplatserna och stränderna. Naturen är dramatisk och du kommer till stränder som bara går att nås till fot eller som du bara kan se och beundra ovanifrån. Växtligheten är riklig med en mängd olika arter bland sanddyner och klippor. Du kommer också att fascineras av fågellivet och alla storkar som bygger bon ute på klipporna. Älskar och fascineras du av solens upp- och nedgång får du här ditt lystmäte! 
 
 

 

 

 

 

 

 

The Historical Way

Den historiska vägen

The historical  route går lite längre in från kusten och omfattar och omfattar totalt 230 km. Det är en klassisk Grand Route (GR) som främst går genom städer och byar på landsbygden. Här har människor brukat jorden i århundraden och du får en resa genom tiden med lokal kultur och naturstigar. Leden innehåller sträckor av skogar med korkek, berg, dalar, floder och bäckar. Det är en härlig vandring som är tillgänglig både för vandrare och cyklister. Under 2016 blev den historiska vägen certifierad som en av de bästa vandringslederna i Europa enligt certifiering från ERA – European Ramblers Association .

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.