Vandringsleder

 
I sydvästra Portugal finns ett nät av vandringsleder att utforska längs den vackraste och bäst bevarade kusten i södra Europa. Den här delen av sydvästra Portugal är fortfarande relativt orörd och en stor naturupplevelse. Längs Alentejo- och Algarvekusten möts två världar, den vilda Atlantkusten med underbara sandstränder och den levande autentiska landsbygden.
 
Vandringsleden består av två delar, Fishermans trail som följer kusten och The historical route som går lite längre in i landet. Leden har tillkommit genom ett projektsamarbete mellan privata och offentliga entreprenörer som vill utveckla regionen. 
 

Fisherman´s trail 

Fisherman’s Trail går mellan Sines i norr till Cabo de San Vicente i söder och vidare till Lagos på Algarvekusten. Leden är märkt i båda riktningar med relativt tydlig skyltning som är lätt att följa men man behöver vara uppmärksam. Här finns också flera cirkulära leder med start och stopp på samma ställe som gör att det är lätt att variera och anpassa vandringens längd och svårighetsgrad.
 
Bästa tid att vandra är på våren under mars, april och maj respektive hösten under september och oktober . Även november kan vara fin även om en del restauranger kan vara stängda eftersom det är lågsäsong. Under sommarmånaderna blir det för varmt för att det ska vara skönt att vandra. 
 
Fisherman´s trail följer kusten längs de vägar lokalbefolkningen sedan urminnes tider valt för att nå de bästa fiskeplatserna och stränderna. I den dramatiska naturen finns stränder som bara kan nås till fots eller beundras ovanifrån. Växtligheten är riklig med en mängd olika arter bland sanddyner och klippor. Fågellivet är rikt och storkar bygger bon ute på klipporna. Den som älskar och fascineras av solens upp- och nedgång över Atlantens blå hav får sitt lystmäte.  
 
Leden kan vandras i sin helhet på ca 13 dagar eller så planeras etapperna efter egna önskemål. Rundvandringar som kombineras med enstaka etapper för att på så sätt skapa en lagom krävande vandring. Turismen på Costa Vicentina, som kusten kallas, är fortfarande lågmäld, delvis för att den skyddas som nationalpark.  
 
 
 

 

 

The Historical Route

The Historical Route går mellan Santiago Do Cacem och Cabo de San Vicente i söder lite längre in från kusten och omfattar totalt 230 km. Det är en klassisk Grand Route (GR) som främst går genom städer och byar på landsbygden. Här har människor brukat jorden i århundraden och du får en resa genom tiden med lokal kultur och naturstigar. Leden innehåller sträckor av skogar med korkek, berg, dalar, floder och bäckar.

Det är en härlig led som är tillgänglig både för vandrare och cyklister. År 2016 blev den historiska vägen certifierad som en av de bästa vandringslederna i Europa enligt certifiering från ERA – European Ramblers Association .